De thuiswerkplek blijft gewenst

Waar het jaren geleden al de bedoeling was, dat mensen meer vanuit huis gingen werken, is in de Corona tijd pas goed van kracht geworden. Noodgedwongen bleven mensen thuis, om vanuit de woonkamer, keuken of slaapkamer online door te kunnen werken. Het was even wennen, maar dat wennen is gelukt. Hoewel veel mensen blij zijn om weer meer naar het bedrijf te kunnen en meer sociale contacten te hebben, willen we de verworven thuiswerkrechten niet helemaal opgeven. Dit nieuwe thuiswerken kent een vervolg. Maar dat vraagt dan wel om structurele aanpassingen in huis.

 

Hoe creëren we de ideale thuiswerkplek?

 

Wat ideaal is als thuiswerkplek, is voor ieder beroep weer anders. Wat echter in alle gevallen van belang is, is dat er een goede en rustige zitplek is, waar ongestoord gewerkt kan worden. Een bureau op juiste hoogte, een ergonomische bureaustoel en daarbij een goed werkende computer met internet.

Daarnaast kent de ideale productieve thuiswerkplek nog meer wenselijkheden.

1.      Zorg voor een afgebakende ruimte, waar ongestoord werken mogelijk is

Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want niet iedere woning biedt hier ruimte voor. Dit neemt niet weg dat het handig is om zo veel mogelijk afgeschermde ruimte te creëren. Een kamerscherm kan hierbij al uitkomst bieden.

 

2.      Zorg voor voldoende ruimte.

Een bureau of tafel neerzetten om aan te werken is één ding, maar als dat bureau vervolgens onvoldoende ruimte biedt om de werkspullen op kwijt te kunnen, hebben we nog altijd de ideale thuiswerkplek niet bereikt. Zorg daarom voor voldoende bergruimte in de vorm van lades, kastjes of planken om spullen op kwijt te kunnen.

 

3.      Zorg voor netheid en hygiëne

Niets is vervelender dan werken op een “slordige” plek, waar stof en vuiligheid op de loer liggen. Een goede focus kunnen hebben op het werk, gaat gepaard met een overzichtelijke schone ruimte die fris ruikt en regelmatig geventileerd wordt.

 

4.      Huiselijke sfeer

Als we dan toch thuiswerken, is het wel zo prettig om de thuiswerkplek zo gezellig en huiselijk mogelijk te maken. Een leuke foto in de buurt, een plant naast het bureau, een zacht muziekje op de achtergrond. Alles wat werkt om je prettig te voelen op de plek waar je werkt, helpt om te komen tot betere resultaten.

 

Maar nu de werkelijkheid.

Waar laten we onze spullen om ruimte te maken voor een thuiswerkplek?

 

Daar waar ruimte gemaakt wordt om een thuiswerkplek in te richten, blijven vaak spullen over die aan de kant geschoven moeten worden. Daar waar eerst een logeerbed stond, een extra kast, een overgebleven tafel of bijvoorbeeld een weinig gebruikt fitnesstoestel, komt nu een functioneel ingerichte thuiswerkplek.  Maar ja… waar laten we de rest van de spullen die nu over zijn? Dat is wel een serieus vraagstuk, waar verschillende antwoorden op mogelijk zijn.

  1. Verdeel de overgebleven spullen over de andere beschikbare ruimten in huis.
  2. Zorg voor een goede afweging: welke spullen moeten echt bewaard worden en welke spullen kunnen eigenlijk wel weg? Op deze manier kunnen overbodige spullen een tweede leven krijgen bij iemand anders.
  3. Selecteer welke spullen elders ondergebracht kunnen worden om te bewaren. Zo kunnen bijvoorbeeld seizoenafhankelijke materialen eenvoudig opgeslagen worden in een huurruimte, evenals spullen die vanuit goede herinneringen bewaard worden maar eigenlijk niet of nauwelijks in gebruik zijn. Zo creëer je ruimte in huis, maar kan je toch eenvoudig altijd bij de eigen spullen.

Is optie C de juiste optie? Dan biedt De Opslagbox schone, droge en veilige opslagruimten in Zaandam.